Γρίφοι Έμπνευσης

 Λυμένοι γρίφοι


Έκδοση εισιτηρίων (***)

 

Οι τιμές των εισιτηρίων ενός λεωφορείου είναι οι εξής:
Απλό εισιτήριο: 0,35 €, διπλό εισιτήριο: 0,60 €, τετραπλό εισιτήριο: 1 €.
Τα εισιτήρια πληρώνονται στον εισπράκτορα του λεωφορείου. Ένας επιβάτης ανεβαίνει στο λεωφορείο, δίνει στον εισπράκτορα 1 ευρώ και αυτός αμέσως του δίνει ένα τετραπλό εισιτήριο, χωρίς να τον ρωτήσει αν θέλει μονό ή διπλό για να του δώσει τα αντίστοιχα ρέστα. Ο εισπράκτορας δεν είχε ξαναδεί ποτέ τον επιβάτη και ο επιβάτης δεν έκανε κανενός είδους νόημα ή δήλωση που θα βοηθούσε τον εισπράκτορα να καταλάβει τι εισιτήριο ήθελε.
Πώς ήξερε ο εισπράκτορας ότι ο επιβάτης θέλει τετραπλό εισιτήριο;

Λύση

 

Κουβάδες με νερό (**)

 

Έχουμε δύο κουβάδες που τους έχουμε γεμίσει με νερό. Στον έναν ρυθμίσαμε τη θερμοκρασία του νερού στους 25 βαθμούς Κελσίου και στον άλλον στους 25 βαθμούς Φαρενάιτ. Αφήνουμε ένα νόμισμα να πέσει από ύψος ενός μέτρου μέσα στον πρώτο κουβά και μετράμε το χρόνο που έκανε για να φτάσει στον πάτο. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο ακριβώς πείραμα με τον άλλο κουβά. Σε ποιον από τους δύο κουβάδες το νόμισμα θα φτάσει πρώτο στον πάτο;

Λύση

 

Ο δίκαιος δικαστής (***)

 

Πριν από πολλά χρόνια, στο Χαλιφάτο της Βαγδάτης, παρουσιάστηκαν μπροστά στον δικαστή ένας γεωργός και ο γείτονάς του με την εξής διαφωνία:
- "Μου πούλησε ένα πηγάδι αλλά τώρα θέλει να του πληρώσω και το νερό που έχει μέσα!" λέει ο γεωργός.
- "Ακριβώς. Του είπα πως θα του πουλήσω το πηγάδι, όχι όμως και το νερό που περιέχει!" λέει ο γείτονας.
Ο έξυπνος δικαστής βρήκε έναν γρήγορο και ειρηνικό τρόπο για να λύσει τη διαφωνία τους. Τι πρότεινε;

Λύση

 

Κράτησέ το (*)

 

Τι μπορείς να κρατήσεις στο δεξί σου χέρι, αλλά όχι στο αριστερό σου χέρι;

Λύση

 

Τρίγωνα στο αστέρι (***)

 

γρίφος τρίγωνα στο αστέρι

Το παραπάνω σχήμα περιλαμβάνει 5 τρίγωνα ανεξάρτητα μεταξύ τους, δηλαδή κανένα δεν είναι τμήμα κανενός. Μπορείτε να φέρετε δύο νέες ευθείες έτσι ώστε να σχηματιστούν συνολικά 10 τρίγωνα, επίσης ανεξάρτητα μεταξύ τους;

Λύση

 

Ανατολή και Δύση (*)

 

Δύο καμήλες στέκονται έτσι ώστε η μία να κοιτάζει προς την Ανατολή και η άλλη να κοιτάζει προς τη Δύση. Πώς γίνεται να κοιταχτούν κατά πρόσωπο χωρίς να μετακινηθούν, χωρίς να στρίψουν το σώμα ή το λαιμό τους και χωρίς να κάνουν χρήση κάποιας ανακλαστικής επιφάνειας;

Λύση

 

Διάβασμα στο σκοτάδι (**)

 

Η Μαίρη και η Κλαίρη κάθονται ένα βράδυ στο δωμάτιό τους. Η Μαίρη βλέπει τηλεόραση και η Κλαίρη διαβάζει ένα βιβλίο. Ξαφνικά κόβεται το ρεύμα και το δωμάτιο βυθίζεται στο σκοτάδι. Δεν υπάρχει πουθενά η παραμικρή πηγή φωτός. Η Μαίρη αναγκάζεται να πάει για ύπνο, ενώ η Κλαίρη συνεχίζει το διάβασμα ατάραχη. Πώς γίνεται αυτό;

Λύση

 

Θεωρία συνωμοσίας (***)

 

Ο κυρ Δημοσθένης, γνωστός για τον συνωμοτικό τρόπο σκέψης του, είναι σίγουρος πως η μεγάλη πολυεθνική για την οποία εργάζεται βάζει κάποιου είδους ναρκωτικό στον καφέ που προσφέρει στους υπαλλήλους της κάθε πρωί, ώστε να αυξάνει την αποδοτικότητά τους.
Για να το αποδείξει αυτό, ένα πρωί πήρε τον καφέ που του προσέφεραν στο γραφείο του και τον πήγε για ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Το αποτέλεσμα της ανάλυσης έδειξε πως ο καφές του περιείχε τη χημική ένωση 1,3,7-τριμεθυλοξανθίνη, η οποία είναι μια ψυχοδιεγερτική ουσία που αυξάνει την ετοιμότητα, βελτιώνει την ικανότητα για συγκέντρωση και δίνει ένα αίσθημα ευφορίας. Αξιοποιεί τον ίδιο μηχανισμό με τον οποίο η ηρωίνη διεγείρει τον εγκέφαλο, αλλά σε πιο ήπιο βαθμό.
Με το αποτέλεσμα της ανάλυσης υπέβαλε αμέσως μήνυση στην εταιρεία του απαιτώντας αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων. Όταν όμως η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο, ο δικαστής χαμογέλασε συγκαταβατικά και απέρριψε την αγωγή του. Για ποιο λόγο;

Λύση

 

Πέταγμα μπάλας (*)

 

Πώς γίνεται να πετάξετε μια μπάλα του μπέιζμπολ με τέτοιο τρόπο ώστε να ξαναγυρίσει πίσω σε εσάς;
Η μπάλα δεν κάνει γκελ πάνω σε τίποτα, δεν είναι δεμένη και δεν την πιάνει κάποιος για να σας την ξαναπετάξει πίσω.

Λύση

 

Μισό δοχείο με νερό (****)

 

Έχουμε ένα διαφανές δοχείο ακανόνιστου σχήματος και μια πηγή με άφθονο τρεχούμενο νερό. Με ποιο τρόπο μπορούμε να γεμίσουμε το δοχείο μέχρι τη μέση της χωρητικότητάς του με νερό; Δεν έχουμε στη διάθεσή μας κανένα όργανο μέτρησης.

Λύση

 

Διαβίβαση μηνύματος (***)

 

Οκτώ φίλοι έχουν πάει να παρακολουθήσουν μια συναυλία. Ξαφνικά ο ένας από αυτούς θέλει να διαβιβάσει επειγόντως ένα μήνυμα σε όλους τους υπόλοιπους. Λόγω του θορύβου που επικρατεί στο χώρο πρέπει να φωνάξει το μήνυμα στο αυτί ενός φίλου του και θα το ακούσει μόνο αυτός.
Αν το μήνυμα απαιτεί 10 δευτερόλεπτα για να διαβιβαστεί από φίλο σε φίλο, ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να το λάβουν και οι οκτώ φίλοι;

Λύση

 

Δύο τρένα (*)

 

Ένα τρένο ξεκινάει στις 6 το πρωί από Αθήνα με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη. Κινείται με ταχύτητα 120 χιλιόμετρα την ώρα. Η απόσταση Αθήνας - Θεσσαλονίκης είναι 515 χιλιόμετρα.
Ένα δεύτερο τρένο ξεκινάει την ίδια μέρα στις 8 το πρωί από Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση την Αθήνα. Κινείται με ταχύτητα 150 χιλιόμετρα την ώρα.
Όταν θα συναντηθούν, ποιο από τα δύο τρένα θα βρίσκεται πιο κοντά στην Αθήνα;

Λύση

 

Συσκευές μέτρησης χρόνου (**)

 

Το ηλιακό ρολόι είναι η συσκευή μέτρησης του χρόνου με τα λιγότερα κινούμενα μέρη. Ποια είναι η συσκευή μέτρησης χρόνου με τα περισσότερα κινούμενα μέρη;

Λύση

 

Γκολφ (****)

 

Ένας πρωταθλητής του γκολφ μπορεί να στέλνει το μπαλάκι σε απόσταση ακριβώς 3, 5, 7 ή 11 μέτρα. Δυστυχώς με τις υπόλοιπες αποστάσεις δεν είναι καθόλου σίγουρος, γι αυτό αποφεύγει να τις επιχειρήσει. Αυτό όμως δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα γιατί ακόμα και αν το μπαλάκι του ξεπεράσει την τρύπα, μπορεί πάντα να το χτυπήσει προς τα πίσω, κατά τις γνωστές του αποστάσεις, μέχρι να καταφέρει να το βάλει μέσα.
Σε κάποιον αγώνα βρέθηκε το μπαλάκι του σε απόσταση 20 μέτρων από την τρύπα. Επειδή είναι επίσης και πολύ καλός στα μαθηματικά, βρήκε τον τρόπο να βάλει το μπαλάκι στην τρύπα με τις ελάχιστες δυνατές προσπάθειες, χτυπώντας μόνο τις γνωστές του αποστάσεις. Πόσες προσπάθειες χρειάστηκε;

Λύση

 

Πάνω απ' το βιβλίο (*)

 

Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα βιβλίο στο πάτωμα ενός άδειου δωματίου έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να πηδήξει από πάνω του;

Λύση

 

Οι δύο ράβδοι (****)

 

Βρίσκεστε σε ένα κενό δωμάτιο. Έχετε μπροστά σας δύο όμοιες μεταλλικές ράβδους, ένα ρολό κολλητική ταινία, ένα φύλλο χαρτί και ένα μολύβι. Ξέρετε πως η μία από τις δύο ράβδους είναι μαγνήτης ενώ η άλλη όχι. Πώς μπορείτε να προσδιορίσετε ποια από τις δύο είναι ο μαγνήτης; Στο δωμάτιο δεν υπάρχουν άλλα μέταλλα, ενώ δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε όλα τα διαθέσιμα αντικείμενα.

Λύση

 

Αγελάδα (**)

 

Μια αγελάδα κάνει 4 βήματα βόρεια, 4 βήματα νότια, 4 βήματα ανατολικά και 4 βήματα δυτικά. Προς τα που είναι στραμμένη η ουρά της;

Λύση

 

Ο άνθρωπος που μικραίνει (***)

 

Ο Περικλής το έτος 1982 ήταν 12 ετών και το έτος 1987 ήταν 7 ετών. Πώς γίνεται αυτό;

Λύση

 

Ίδια ηλικία (*)

 

Μία μαθήτρια, η Αννούλα, λέει στη δασκάλα της:
- Ο μπαμπάς μου και ο παππούς μου έχουν γεννηθεί το ίδιο έτος, σε διαφορετικές ημερομηνίες.
- Αυτό δεν γίνεται Αννούλα, της λέει η δασκάλα.
Λέει την αλήθεια η μικρή;

Λύση

 

Προς τα πού πάει το λεωφορείο; (****)

 

Δείτε προσεκτικά την εικόνα και βρείτε προς ποια κατεύθυνση κινείται το λεωφορείο. Προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά; Η απάντησή σας θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη.
γρίφος Προς τα πού πάει το λεωφορείο

Λύση

 

Θωράκιση αεροσκαφών (***)

 

Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο τα βρετανικά βομβαρδιστικά αντιμετώπιζαν το σοβαρό πρόβλημα ότι καταρρίπτονταν από τα γερμανικά αντιτορπιλικά.
Έτσι φώναξαν έναν ειδικό στη θωράκιση των αεροσκαφών και του είπαν να τους υποδείξει σε ποια σημεία πρέπει να θωρακίσουν την κοιλιά των αεροσκαφών τους ώστε να μην καταρρίπτονται. Δυστυχώς αυτό δεν μπορούσε να γίνει σε όλη την επιφάνεια της κοιλιάς γιατί το πρόσθετο βάρος θα ήταν απαγορευτικό για την πτήση.
Ο ειδικός λοιπόν ζήτησε να δει όλα τα αεροσκάφη που παρόλο που είχαν χτυπηθεί από τους Γερμανούς, κατάφεραν να επιστρέψουν στη βάση τους. Τα υπόλοιπα αεροσκάφη είχαν πέσει σε γερμανικό έδαφος και ήταν αδύνατον να εξετασθούν. Έβγαλε φωτογραφίες τις κοιλιές τους και τις εξέτασε προσεκτικά. Διαπίστωσε πως οι σφαίρες που είχαν δεχτεί ήταν τυχαία και ισομερώς κατανεμημένες σε όλη την επιφάνεια της κοιλιάς και των φτερών των βομβαρδιστικών. Παρόλα αυτά όμως κατάφερε να υποδείξει τα ακριβή σημεία στα οποία έπρεπε να προστεθεί θωράκιση. Τι πρότεινε;

Λύση

 

Παρασύνθημα (***)

 

Ένας κατάσκοπος θέλει να εισχωρήσει στο χώρο του εχθρού, ο οποίος όμως φυλάσσεται από έναν φρουρό. Σε κάθε έναν που του χτυπάει το κουδούνι, ο φρουρός λέει έναν αριθμό και περιμένει έναν αριθμό σαν απάντηση. Αν η απάντηση είναι σωστή, τον αφήνει να περάσει.
Κρύβεται λοιπόν ο κατάσκοπος κοντά στην πόρτα ώστε ν' ακούει τον φρουρό και τους επισκέπτες. Πλησιάζει ο πρώτος επισκέπτης και ο φρουρός του λέει "οκτώ". Ο επισκέπτης απαντάει "τέσσερα" και τον αφήνει να περάσει.
Στον επόμενο λέει: "δώδεκα" και παίρνει απάντηση "έξι".
Στον επόμενο λέει: "έξι" και παίρνει απάντηση "τρία".
Καλά είναι πολύ ανόητοι, σκέφτεται ο κατάσκοπος. Δεν θα μπορούσαν να βάλουν πιο εύκολο συνθηματικό.
Πλησιάζει γεμάτος αυτοπεποίθηση την πόρτα. Ο φρουρός του ανοίγει και του λέει "δέκα". Εκείνος απαντάει "πέντε". Τότε ο φρουρός σημαίνει αμέσως συναγερμό.
Ποιο ήταν το σωστό παρασύνθημα που δεν μπόρεσε να βρει ο κατάσκοπος;

Λύση

 

Ο βρόμικος κουρέας (*)

 

Ένας κύριος που επισκέφτηκε ένα χωριό θέλησε να πάει για κούρεμα. Ρώτησε λοιπόν τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου που έμενε να του πει που θα βρει κουρείο. Εκείνος του είπε πως υπάρχουν δύο κουρείς στο χωριό τους και πως θα πρέπει να τους επισκεφτεί και τους δύο για να αποφασίσει ποιος του ταιριάζει περισσότερο.
Πάει λοιπόν ο κύριος στον πρώτο και βλέπει ένα πεντακάθαρο κουρείο με όλα τα εξαρτήματα τακτοποιημένα και έναν χαρούμενο κουρέα τέλεια κουρεμένο και ξυρισμένο.
Πάει και στον δεύτερο και βλέπει ένα κουρείο γεμάτο τρίχες, όλα να είναι άνω-κάτω και τον κουρέα αξύριστο με μακριά μαλλιά και κακή διάθεση.
Σε ποιον από τους δύο πρέπει να πάει να κουρευτεί;

Λύση

 

Δόσεις από χάπια (***)

 

Ένας κύριος με σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά επισκέφτηκε έναν γιατρό, ο οποίος του έδωσε δύο βαζάκια με 10 χάπια το καθένα, τύπου ασπιρίνης.
"Τα δύο είδη χαπιών είναι διαφορετικά" του είπε. "Πρέπει να παίρνεις κάθε βράδυ ένα χάπι από το ένα βαζάκι και αμέσως ένα από το άλλο. Για να δράσουν σωστά πρέπει να συνδυαστούν μεταξύ τους στον οργανισμό σου. Αυτό θα το επαναλάβεις για 10 βράδια. Προσοχή όμως! Αν πάρεις έστω και ένα χάπι παραπάνω κάποια μέρα ή αν ξεχάσεις να πάρεις το ένα απ' τα δύο, τότε αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία σου".
Ο κύριος παίρνει τα δύο βαζάκια και φεύγει για το εξοχικό του που βρισκόταν σε ένα απομονωμένο μέρος, μακριά από την πόλη που έμενε.
Όταν έφτασε το βράδυ, πάει στην κουζίνα του σπιτιού του να πάρει τα χάπια του. Κατά κακή του τύχη όμως σκοντάφτει στο χαλί και χύνει και τα 20 χάπια στο πάτωμα. Τα μαζεύει προσεκτικά και προσπαθεί να τα ξαναχωρίσει στις δύο ομάδες. Δυστυχώς όμως όλα τα χάπια είναι ακριβώς τα ίδια! Ίδιο σχήμα, ίδιο χρώμα και κανένα διακριτικό πάνω τους. Δεν έχει κανέναν τρόπο να ξεχωρίσει τα μεν από τα δε.
Για καλή του τύχη θυμάται πως έχει μια ζυγαριά ακριβείας στο ντουλάπι. Ζυγίζει τα χάπια, αλλά με λύπη του διαπιστώνει πως όλα ζυγίζουν ακριβώς το ίδιο.
Είναι μόνος του, δεν έχει τηλέφωνο και δεν υπάρχει κοντά φαρμακείο.
Ξέρει πως πρέπει να πάρει πολύ σύντομα τη δόση του γιατί αλλιώς θα κινδυνεύσει η ζωή του.
Τελικά όμως, κατάφερε να κρατήσει την ψυχραιμία του και βρήκε έναν τρόπο να πάρει τη σωστή δόση από τα χάπια του και μάλιστα και για τις 10 μέρες της θεραπείας. Τι έκανε;

Λύση

 

Σπίρτο στον καφέ (*)

 

Ένας πελάτης κάποιου καλού ξενοδοχείου κατεβαίνει στην τραπεζαρία για το πρωινό του. Παραγγέλνει γαλλικό καφέ, τον οποίο αμέσως του σερβίρει ένας σερβιτόρος. Μετά από λίγα λεπτά ο πελάτης ετοιμάζεται να πιει μια γουλιά, αλλά βλέπει ένα σπίρτο, καμένο εντελώς, να επιπλέει μέσα στον καφέ του. Μαύρο όπως ήταν, ίσα που πρόλαβε να το διακρίνει με την άκρη της όρασής του. Αμέσως φωνάζει τον σερβιτόρο και του δείχνει το σπίρτο. Ο σερβιτόρος απολογείται για το περιστατικό και προθυμοποιείται να φέρει αμέσως έναν καινούργιο καφέ. Πράγματι, μετά από λίγο επιστρέφει με ένα φλιτζάνι. Ο πελάτης κοιτάζει το φλιτζάνι, πίνει μια γουλιά και αμέσως χτυπάει το χέρι του στο τραπέζι και αρχίζει να βρίζει τον σερβιτόρο γιατί του έδωσε πάλι τον ίδιο καφέ, αφού προηγουμένως είχε αφαιρέσει από μέσα το σπίρτο. Πώς ήταν τόσο σίγουρος;

Λύση

 

Διακοπές στη Χαβάη (****)

 

Ένα ζευγάρι πήγε διακοπές στη Χαβάη. Έμειναν σε κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια σε ένα σχετικά έρημο εξοχικό μέρος. Κάθισαν εκεί μια βδομάδα και μετά επέστρεψαν στο σπίτι τους στην Αθήνα.
Περίπου ένα μήνα μετά την επιστροφή τους, η σύζυγος παίρνει τηλέφωνο την αστυνομία και αναφέρει πως υπάρχει ένας νεκρός άντρας, πεσμένος μπρούμυτα, μέσα σε κάτι θάμνους κοντά στο δωμάτιο όπου έμεναν στη Χαβάη.
Η αστυνομία κάνει τη σχετική έρευνα και πράγματι βρίσκει τον νεκρό άντρα ακριβώς στο σημείο και στη στάση που τους είχε υποδείξει η γυναίκα.
Ο αστυνομικός θυμωμένος τη ρωτάει γιατί άργησε τόσο πολύ να αναφέρει το περιστατικό. Αυτή του εξηγεί τον λόγο και αυτός της λέει: «Κατάλαβα. Σας ευχαριστώ για τη βοήθειά σας».
Ποια ήταν η δικαιολογία της γυναίκας για την καθυστέρηση που ικανοποίησε τον αστυνομικό;

Λύση

 

Το όνειρο της βασίλισσας (****)

 

Στο παρακάτω κείμενο υπάρχει ένα λογικό λάθος, το οποίο πρέπει να εντοπίσετε:

Πέντε τουρίστες επισκέφτηκαν κάποιο παλιό κάστρο. Εκεί βρήκαν έναν χωρικό, τον οποίον ρώτησαν να τους πει ιστορίες που σχετίζονταν με το κάστρο. Ο χωρικός λοιπόν τους διηγήθηκε την παρακάτω ιστορία:
Ζούσαν κάποτε στο κάστρο αυτό, ένας βασιλιάς, μια βασίλισσα και ο μονάκριβος γιος τους. Ένα βράδυ αποφάσισαν να πάνε να παρακολουθήσουν μία θεατρική παράσταση. Ξεκινούν από το κάστρο με την άμαξά τους και την συνοδεία τους και αφού έφτασαν στο θέατρο, κάθισαν να παρακολουθήσουν την παράσταση. Μετά από λίγο η βασίλισσα συνειδητοποιεί πως είχε ξεχάσει να φορέσει το αγαπημένο της δαχτυλίδι και λέει στον βασιλιά πως πρέπει να στείλει κάποιον να της το φέρει. Αυτός που προθυμοποιήθηκε να πάει ήταν ο γιος τους. Εν τω μεταξύ η βασίλισσα αποκοιμήθηκε και είδε όνειρο στον ύπνο της ότι ο γιος της δέχτηκε στο δρόμο επίθεση από ληστές οι οποίοι τον σκότωσαν. Ξυπνά τρομαγμένη και το πρώτο πράγμα που βλέπει μπροστά της ήταν ο γιος της που μόλις είχε επιστρέψει με το δαχτυλίδι. Τότε, από την χαρά και την συγκίνηση της που ο γιος της γύρισε ζωντανός, η βασίλισσα παθαίνει συγκοπή και πεθαίνει.

Ποιο είναι το λογικό λάθος στο παραπάνω κείμενο;

Λύση

 

Μεγαλύτερος αδελφός (**)

 

Είναι δυνατόν ο μικρότερος σε ηλικία αδελφός μου να είναι μεγαλύτερος σε ηλικία από εμένα;

Λύση

 

Ισότητες τριγώνων (****)

 

Πολλοί πιστεύουν πως για να είναι δύο τρίγωνα ίσα πρέπει να έχουν τρία στοιχεία τους ίσα, εκ των οποίων το ένα να είναι πλευρά. Υπάρχει όμως περίπτωση δύο τρίγωνα να έχουν πέντε στοιχεία τους ίσα (γωνίες και πλευρές) και να μην είναι ίσα μεταξύ τους! Μπορείτε να βρείτε πώς;

Λύση

 

Ο ένας πίσω απ' τον άλλον (**)

 

Πώς είναι δυνατόν να σταθείς πίσω απ' τον πατέρα σου κι εκείνος πίσω από εσένα;

Λύση

 

Ακολουθία αριθμών (***)

 

Προσπαθήστε να βρείτε τον επόμενο αριθμό στην παρακάτω ακολουθία:
1, 11, 21, 1211, 111221, 312211, 13112221, .........

Λύση

 

Τρεις απλές φράσεις (***)

 

Διαβάστε δυνατά και σωστά τις παρακάτω τρεις απλές φράσεις:

γρίφος Τρεις απλές φράσεις

Λύση

 

Ονόματα (*)

 

Η μητέρα της Άννας έχει άλλους τρεις μεγαλύτερους γιους. Επειδή έχει πάθος με τα χρήματα, τους έχει βαφτίσει ως εξής: Τον μεγάλο της γιο "Πενηνταράκη", τον μεσαίο "Εικοσαράκη" και τον μικρότερο "Δεκαρικάκη". Πώς έχει βαφτίσει την κόρη της;

Λύση

 

Παράξενο άλογο (***)

 

Ένα απόλυτα φυσιολογικό άλογο τρέχει μία συγκεκριμένη διαδρομή. Όταν σταμάτησε, τα δυο του πόδια είχαν τρέξει 800 μέτρα, ενώ τα άλλα δύο είχαν τρέξει περίπου 820 μέτρα. Πώς γίνεται αυτό;

Λύση

 

Σκοτεινό δωμάτιο (**)

 

Έχεις ένα σπιρτόκουτο με ένα μόνο σπίρτο μέσα και μπαίνεις σ' ένα δωμάτιο που υπάρχουν μία λάμπα πετρελαίου, ένα γκαζάκι και ένα κερί. Τι θα ανάψεις πρώτα;

Λύση

 

Μετεωρολογία (**)

 

Αν σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα μετά από 72 ώρες;

Λύση

 

Ο φακίρης (***)

 

Ένας φακίρης έχει ένα καλάθι που περιέχει μια θανατηφόρα κόμπρα που δεν υπνωτίζεται με τίποτα και ένα διαμάντι που του 'πεσε μέσα κατά λάθος. Το καλάθι έχει από πάνω ένα άνοιγμα που χωράει ίσα - ίσα το χέρι του και κατά τα άλλα είναι τελείως κλειστό. Πώς θα πάρει το διαμάντι, χωρίς να χρησιμοποιήσει κανένα εργαλείο και χωρίς να βλάψει την κόμπρα;

Λύση

 

Διακόπτες και λάμπες (***)

 

Έχουμε ένα δωμάτιο με τρεις λάμπες, οι διακόπτες των οποίων είναι στο υπόγειο. Ένας ηλεκτρολόγος ξεκινώντας απ' το υπόγειο και αναβοσβήνοντας όπως θέλει τους τρεις διακόπτες (έχουν ένδειξη on / off), πρέπει όταν ανέβει για πρώτη φορά στο δωμάτιο να βρει ποιος διακόπτης αντιστοιχεί σε ποια λάμπα. Πώς θα το κάνει αυτό δεδομένου ότι είναι μόνος του και δεν μπορεί να δει ποια λάμπα ανάβει σε κάθε του κίνηση;

Λύση

 

Παλαιά Διαθήκη (*)

 

Πόσα ζώα απ' το κάθε είδος πήρε μαζί του στην Κιβωτό ο Μωυσής;

Λύση

 

Ξαφνική βροχή (*)

 

Ο καθηγητής Σοφός βγήκε για έναν περίπατο στην εξοχή, όταν άρχισε να βρέχει. Παρόλο που ήταν τελείως εκτεθειμένος και δεν είχε τίποτα για να προστατευτεί, δεν βράχηκε ούτε μια τρίχα στο κεφάλι του. Πώς έγινε αυτό;

Λύση

 

Δύο Κέρματα (**)

 

Έχω δύο νομίσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάνουν σύνολο 30 λεπτά. Tο ένα δεν είναι δεκάλεπτο. Πώς γίνεται αυτό;

Λύση

 

Ο τυχερός καθαριστής (**)

 

Ένας εργάτης καθάριζε τα τζάμια των παραθύρων ενός πανύψηλου κτιρίου γραφείων, όταν γλίστρησε και έπεσε από μια σκάλα ύψους 18 μέτρων στο τσιμεντένιο πεζοδρόμιο που βρισκόταν από κάτω. Κατά έναν περίεργο τρόπο δεν τραυματίστηκε καθόλου. Γιατί;

Λύση

 

Τρία νομίσματα (****)

 

Τοποθετήστε 3 νομίσματα των δύο ευρώ πάνω σε ένα εντελώς ακίνητο τραπέζι ή στο πάτωμα, ώστε τα δύο να εφάπτονται μεταξύ τους, όπως φαίνεται στην εικόνα.
Πρέπει να φέρετε το νόμισμα Γ ανάμεσα στα Α και Β (και τα τρία νομίσματα πρέπει να ακουμπάνε ολόκληρα στο τραπέζι) εφαρμόζοντας τους παρακάτω κανόνες:
1) Το νόμισμα Γ μπορείτε να το κινείτε ελεύθερα
2) Το νόμισμα Β μπορείτε να το αγγίξετε αλλά δεν μπορείτε να το μετακινήσετε με κανέναν τρόπο
3) Το νόμισμα Α δεν μπορείτε να το αγγίξετε με τίποτα.

γρίφος Τρία νομίσματα

Λύση

 

Παραβάσεις (**)

 

Ο καθηγητής Σοφός, ο οποίος είχε αρχίσει να γερνάει, γινόταν όλο και πιο αφηρημένος. Κάποια μέρα ενώ πήγαινε να δώσει μία διάλεξη, πέρασε με κόκκινο και μπήκε αντίθετα σ' ένα μονόδρομο. Κάποιος αστυνομικός είδε όλη τη σκηνή, αλλά δεν έκανε τίποτα. Γιατί ο καθηγητής δεν είχε καμία συνέπεια;

Λύση

 

Δώρο γενεθλίων (*)

 

Ένας πατέρας αποφασίζει να κάνει μια επένδυση για το γιο του. Σε κάθε επέτειο των γενεθλίων του κάνει γι' αυτόν μια κατάθεση στην τράπεζα των 100 ευρώ. Όταν ο μικρός έγινε 20 χρονών πάει στην τράπεζα να εισπράξει το ποσό. Προς έκπληξή του όμως διαπιστώνει ότι στον λογαριασμό του έχουν κατατεθεί μόνο 500 ευρώ. Πώς γίνεται αυτό;

Λύση

 

Αγώνας τένις (***)

 

Δύο άντρες παίζουν τένις. Έπαιξαν πέντε σετ και ο καθένας κέρδισε τρία σετ. Πώς έγινε αυτό;

Λύση

 

Ο σοφός ασκητής (***)

 

Ένας χαλίφης, λίγο πριν πεθάνει, για να αποφασίσει ποιον από τους δύο γιους του θα κάνει χαλίφη, τους φώναξε και τους είπε να πάνε στο κέντρο της ερήμου και να κάνουν έναν αγώνα δρόμου με τις καμήλες τους προς το χαλιφάτο. Τους ανακοίνωσε όμως πως χαλίφης θα γίνει αυτός που η καμήλα του θα τερματίσει δεύτερη! Πράγματι, οι δυο νέοι έφεραν τις καμήλες τους στην έρημο, αλλά δεν ξεκινούσε κανείς. Πολύ προβληματισμένοι, βλέπουν έναν σοφό ασκητή και σκέφτονται να ρωτήσουν τη γνώμη του για το πως θα λύσουν το πρόβλημά τους. Ο σοφός άντρας τους ψιθυρίζει κάτι και αμέσως αυτοί καβαλάνε τις καμήλες κι αρχίζουν να τρέχουν προς το χαλιφάτο. Τι τους είπε ο ασκητής;

Λύση

 

Ο πεισματάρης δράκος (***)

 

Πίσω στον Μεσαίωνα υπήρχε μία μεγάλη γέφυρα που στη μέση της κοιμόταν ένας δράκος. Τη γέφυρα αυτή μπορούσε να τη διασχίσει κάθε ιππότης μόνο πεζός και σε χρόνο όχι λιγότερο από 15 λεπτά. Το πρόβλημα ήταν πως κάθε 10 λεπτά ακριβώς, ο δράκος ξυπνούσε και όποιον έβλεπε να προσπαθεί να την διασχίσει τον γυρνούσε πίσω. Φυσικά ούτε λόγος δεν γινόταν να του επιτεθεί κανείς. Έτσι όλοι οι ιππότες αναγκάζονταν να κάνουν έναν πολύ μεγαλύτερο γύρο για να περάσουν απέναντι. Κάποιος ιππότης όμως βρήκε έναν έξυπνο τρόπο και διέσχισε τελικά τη γέφυρα. Τι έκανε;

Λύση

 

Ο αχάριστος συλλέκτης (***)

 

Ένας πλούσιος συλλέκτης έργων τέχνης είχε προγραμματίσει ένα αεροπορικό ταξίδι στο εξωτερικό για μία σημαντική δημοπρασία. Το πρωί της ίδιας μέρας όμως και λίγες ώρες πριν αναχωρήσει, τον παίρνει στο τηλέφωνο ο νυχτοφύλακάς του και του λέει πως το περασμένο βράδυ είχε δει ένα πολύ άσχημο όνειρο: Η πτήση του θα έπεφτε και όλοι οι επιβάτες θα έβγαιναν από μέσα νεκροί. Ο συλλέκτης προσπάθησε να τον καθησυχάσει αλλά αυτός ήταν τόσο επίμονος ότι το όνειρο έμοιαζε πολύ αληθινό, που τελικά τον έπεισε να ακυρώσει την πτήση του. Και πράγματι λίγες ώρες αργότερα η συγκεκριμένη πτήση συνετρίβη με τραγική συνέπεια για όλους τους επιβαίνοντες. Αναστατωμένος ο συλλέκτης παίρνει αμέσως τον νυχτοφύλακά του στο τηλέφωνο και του λέει πως τον ευχαριστεί πολύ γιατί του έσωσε τη ζωή, αλλά δυστυχώς πρέπει να τον απολύσει! Γιατί τον απέλυσε;

Λύση

 

Κληρονομικό χάρισμα (***)

 

Ένα διάσημο μέντιουμ ισχυρίζεται πως μπορεί να προβλέψει το σκορ κάθε ποδοσφαιρικού αγώνα πριν ακόμα αρχίσει. Πώς γίνεται οι προβλέψεις του να είναι πάντα σωστές;

Λύση

 

Μυστήριο στην εξοχή (*****)

 

Ένα ζευγάρι σκοπεύει να κάνει μια εκδρομή με αυτοκίνητό στην εξοχή. Πριν ξεκινήσουν ελέγχουν καλά το αυτοκίνητο και σιγουρεύονται πως είναι άδειο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παρουσιάζεται μια ανάγκη και ο άντρας σταματάει σε ένα βενζινάδικο που βρήκαν τυχαία στο δρόμο τους για να ζητήσει βοήθεια. Για καλό και για κακό κλειδώνει τις πόρτες, κλείνει τα παράθυρα και λέει στη γυναίκα του να τον περιμένει εκεί μέχρι να γυρίσει. Όταν τελικά γύρισε, βρήκε τη γυναίκα του νεκρή και δίπλα της κάποιον που δεν τον είχε ξαναδεί. Το αυτοκίνητο ήταν ανέπαφο και οι πόρτες και τα παράθυρα κλειδωμένα, όπως τα είχε αφήσει. Τι είχε συμβεί;

Λύση

 

Η κότα έκανε τ' αβγό; (***)

 

Τι έγινε πρώτο, το αβγό ή η κότα; Εξηγήστε γιατί.

Λύση

 

Bibliofagus (****)

 

Ένα σκουλήκι της οικογένειας bibliofagus εισχωρεί σ' ένα σπίτι κι αρχίζει να τρώει μία δεκάτομη εγκυκλοπαίδεια που είναι τοποθετημένη στη βιβλιοθήκη. Ο τρόπος που την τρώει είναι ο εξής: Ξεκινάει από τη σελίδα Νο 1 του πρώτου τόμου και τρώγοντας σε ευθεία και κάθετη γραμμή τρυπάει μέχρι τη σελίδα Νο 100 (τελευταία σελίδα) του δέκατου τόμου. Αν το κάθε εξώφυλλο του κάθε τόμου της εγκυκλοπαίδειας έχει πάχος 1 εκατοστό και τα φύλλα του πάχος 8 εκατοστά (συνολικό πάχος του κάθε τόμου 10 εκατοστά), πόσα εκατοστά διέσχισε το σκουλήκι τρώγοντας;

Λύση

 

Δολοφονικά ποτά (*****)

 

Δύο φίλοι κάθονται σ' ένα μπαρ και πίνουν από ένα ποτό. Τα ποτά είναι και τα δύο ίδια. Κάποιος που τους μισεί έχει βάλει την ίδια ποσότητα δηλητηρίου μέσα και στα δύο ποτήρια. Μόλις πιουν και οι δύο το ποτό τους, ο ένας φίλος πεθαίνει από δηλητηρίαση ενώ ο άλλος είναι μια χαρά. Κανείς δεν έχει πάρει αντίδοτο, ούτε έχει ανοσία. Πώς γίνεται αυτό;

Λύση

 


Πίσω

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των περιεχομένων αυτής της ιστοσελίδας χωρίς την έγγραφη άδεια του δημιουργού της.