Κατά τη γνώμη μου η απάντηση αυτού του προβλήματος είναι αντίθετη με τη διαίσθησή μας: Είναι πολύ πιθανότερο να έχει δύο άσσους ο παίκτης Β με τον άσσο σπαθί, παρά ο παίκτης Α.
Ένας απλός τρόπος υπολογισμού των δύο πιθανοτήτων είναι να γράψουμε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς των δύο φύλλων που μπορεί να κρατάει ο κάθε παίκτης, λαμβάνοντας υπόψη ποιο μπορεί να είναι το πρώτο και ποιο το δεύτερο φύλλο του. Θα βρούμε ότι ο παίκτης Α μπορεί να έχει έναν από 44 δυνατούς συνδυασμούς των δύο φύλλων, ενώ ο παίκτης Β έναν από 14 δυνατούς συνδυασμούς. Στη συνέχεια μετράμε πόσοι από αυτούς τους συνδυασμούς περιέχουν δύο άσσους. Στην περίπτωση του παίκτη Α είναι 12 συνδυασμοί, ενώ στην περίπτωση του παίκτη Β είναι 6. Άρα η πιθανότητα να έχει ο παίκτης Α δύο άσσους είναι 12/44 (ή 6/22) ενώ η πιθανότητα να έχει ο παίκτης Β δύο άσσους είναι 6/14.
Το πρόβλημα με το αντίθετο προς τη διαίσθηση αποτέλεσμα είναι νομίζω πως εστιάζουμε με το μυαλό μας μόνο στον αριθμό των συνδυασμών που περιέχουν δύο άσσους σε κάθε περίπτωση, οπότε πράγματι στην περίπτωση του Α είναι διπλάσιοι απ' ότι στου Β, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τον συνολικό αριθμό των συνδυασμών που ικανοποιούν τη συνθήκη του ενός άσσου, ο οποίος γέρνει τη πλάστιγγα υπέρ του Β.
Reality is that which refuses to go away when I stop believing in it.
--Phillip K. Dick