Αστροφωτογραφίες CCD


Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποθανατίσει κανείς τους πλανήτες, τα νεφελώματα και τους γαλαξίες στον νυχτερινό ουρανό: Ο ένας είναι να τα φωτογραφήσει με φιλμ. Αυτός ο τρόπος προϋποθέτει μία φωτογραφική μηχανή προσαρμοσμένη σε έναν φακό ή ένα τηλεσκόπιο. Απαιτεί πολύ σκοτεινό ουρανό, μακριά από τα φώτα της πόλης και μεγάλους χρόνους έκθεσης (γύρω στη μία ώρα). Τα αποτελέσματα όμως είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.
Ο άλλος, που χρησιμοποιώ εγώ, είναι η CCD φωτογράφηση η οποία γίνεται με την προσαρμογή μιας ειδικής ηλεκτρονικής συσκευής πάνω σε έναν φακό ή ακόμα καλύτερα σε ένα τηλεσκόπιο. Η πληροφορία που λαμβάνει αυτή η κάμερα μεταφέρεται στον υπολογιστή με τον οποίο είναι συνδεδεμένη. Με τη μέθοδο αυτή δεν απαιτείται πολύ σκοτεινός ουρανός και οι χρόνοι έκθεσης είναι σημαντικά μικρότεροι (γύρω στα 5 λεπτά), εξ αιτίας της πολύ μεγάλης ευαισθησίας της στο φως. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα μου φαίνονται παρακάτω.
Σε όλες τις φωτογραφίες έχω χρησιμοποιήσει το 10 ιντσών τηλεσκόπιο LX200 της Meade και την CCD camera MX5 της Starlight Express. Για να απεικονιστούν τα χρώματα χρησιμοποίησα διαδοχικά τρία φίλτρα (κόκκινο, πράσινο, μπλε) και στη συνέχεια συνέθεσα αυτές τις μονοχρωματικές φωτογραφίες σε μία έγχρωμη.

 


Σελήνη: 1 έκθεση των 0.02 sec. Διάμετρος φακού: 3 cm.

 


Σελήνη: 1 έκθεση των 0.02 sec. Διάμετρος φακού: 3 cm.

 


Σελήνη: 1 έκθεση των 0.02 sec. Διάμετρος φακού: 3 cm.

 


Σελήνη: 1 έκθεση των 0.02 sec. Διάμετρος φακού: 3 cm.

 


Πλανήτης Δίας: 3 εκθέσεις των 0.8 sec.

 


Πλανήτης Κρόνος: 3 εκθέσεις των 0.8 sec.

 


Πλανητικό νεφέλωμα Ring (M57): 4 εκθέσεις των 2 min.

 


Πλανητικό νεφέλωμα Dumbbell (M27): 5 εκθέσεις των 4 min.

 


Γαλαξίας Whirlpool (M51): 1 έκθεση των 6 min.

 


Πίσω